top of page

Watershed: radicaal vertragen

Een boek, een zin, zelfs een woord kan je leven veranderen. Het begint al als je amper kunt lopen. Reuzen die kinderen eten, heksen die je opsluiten, giftige appels – al die horror klinkt als onnodig sadistisch voor onbedorven kinderoren, maar heeft een duidelijke functie: de verhalen voeden onze verbeeldingskracht, vullen de nog lege morele vaten en geven onbestemde angsten in ons limbisch oerbrein een gezicht. Als tiener lezen we romans over de coming-of-age van leeftijdsgenoten, als volwassenen vormen verhalen onze kijk op onszelf en de wereld.

 

Watershed helpt haar schrijvers de juiste woorden te vinden. En we laten ons publiek de verwonderende en verbindende kracht van woorden ervaren. Bij Watershed geloven we dat door de tijd te nemen, door intensief te kijken en te luisteren, we allemaal toegang kunnen krijgen tot verbeelding. Maar daarvoor moet je wel vertragen. In de gierende werkelijkheid van nu, kunnen ratio en emotie vaak niet anders dan slaafs meedenderen en vertrouwen op automatische, ingesleten denk- en gedragspatronen. De remedie: trage verbeelding. En verbeelding is alles.

 

Juliet Gagnon

Nachtbus_rotterdam_lowres-47-DSCF6481.jpg

Literair Huis 

Schrijver/dichter Joost Oomen in De Nachbus (2022). Foto: Joep Photo

Watershed is een literair talent- en productiehuis, opgericht in 2015, dat opereert vanuit Eindhoven, maar zich richt op een groot deel van Noord-Brabant. En regelmatig ook uitstapjes maakt naar de rest van Nederland en Vlaanderen. We houden ons bezig met talentontwikkeling van professionele schrijvers en met literaire live-events, podcasts en andere publicaties. We houden van experimenteren, flirten met allerlei disciplines en lief zijn.

A roof for writers 

Nederlands-Letterenfonds-logo-BW.png
PNG CULTUUREINDHOVEN_LOGO_C_ZWART_RGB_72DPI.png
bottom of page