top of page

Samen lezen brengt mensen dichter bij elkaar – zo niet fysiek, dan toch emotioneel. Samen met Boekhandel Van Piere en literair platform Watershed gaat schrijfster Gisèle Mambre de connectie aan met lezers én schrijvers. Met Buskeda: een alternatieve leesclub die dieper graaft. 

Eind 2022 begonnen we, 10 januari (2024) eindigden we het eerste seizoen van Buskeda met een heerlijk openhartig gesprek met Jeffrey Spalburg over zijn prachtdebuut Ik ben jullie meester. Acht boeken behandelden we in totaal, over het thema familie, je roots en de invloed die ze hebben op je identiteit. Naast het debuut van Jeffrey Spalburg ook boeken van Ellen Ombre, Leonieke Baerwaldt, Vamba Sherif, Simone Atangana Bekono, Mariken Heitman, Milouska Meulens en Sholeh Rezazadeh. 

De gezamenlijke analyses van de boeken gingen vaak diep, en de

gesprekken met de schrijvers waren vrijwel zonder uitzondering bijzonder - dat hoorden we ook steeds terug van de schrijvers zelf.

De deelnemers willen door, wij het liefst ook, dus we werken er nu hard aan om een tweede seizoen mogelijk te maken, hopelijk vanaf het najaar van 2024. We houden jullie op de hoogte! 

We delen met onze leesclub Buskeda (Papiamentu voor ‘zoektocht’) leeservaringen en inzichten, zowel online als in levenden lijve. Met elkaar als lezers en met de auteur van het boek. Het thema van dit eerste seizoen was: familie, je roots, en de invloed die ze hebben op je identiteit. We kiezen meestal voor vrouwelijke en/of niet-Westerse schrijvers en/of schrijvers uit de LHBTIQ+-hoek. 

We starten telkens online, met een video-opdracht van de schrijver. Elke week krijg je een leesopdracht via de mail en is er een tussentijdse Zoom-bespreking. Elk programma wordt afgerond met een live ontmoeting tussen de schrijfster en de Buskeda-lezers in Boekhandel Van Piere in Eindhoven.

Terugblik live meetup met Jeffrey Spalburg
10 januari - Boekhandel Van Piere

Gisèle Mambre ontving op 10 januari schrijver Jeffrey Spalburg in Boekhandel Van Piere. Voor een openhartig gesprek over zijn prachtdebuut Ik ben jullie meester. Over de relatie met zijn ouders. Over geboortegrond Hengelo. En over hoe mooi het zou zijn als alle middelbare scholieren zijn boek zouden leven. 

Gisele_1350.jpg
Host Gisèle Mambre
Nederlands-Letterenfonds-logo-BW.png
PNG CULTUUREINDHOVEN_LOGO_C_ZWART_RGB_72DPI.png
bottom of page