top of page
Gisele_1350.jpg

host Gisèle Mambre

Leonieke B.jpeg

 

Samen lezen brengt mensen dichter bij elkaar – zo niet fysiek, dan toch emotioneel. Zelfs als ze niet veel gemeen hebben - soms zijn het de onderwerpen zelf die begrip en connectie vergemakkelijken. Samen met Boekhandel Van Piere en literair platform Watershed gaat schrijfster Gisèle Mambre het komend jaar de connectie aan met lezers én schrijvers. Met Buskeda: een alternatieve leesclub die dieper graaft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We delen met Buskeda (Papiamentu voor ‘zoektocht’) leeservaringen en inzichten delen, zowel online als in levenden lijve. Als lezers onder elkaar en met de auteur van het boek als gesprekspartner. En we lezen boeken over een specifiek onderwerp, vaak de grote thema’s des levens: liefde, dood, identiteit, familie, afkomst. Het thema voor dit eerste seizoen: familie, je roots, en de invloed die ze hebben op je identiteit. We kiezen niet voor bestsellers en klassiekers, maar voor boeken met afwijkende geluiden vanuit veel verschillende hoeken van de samenleving. Met een nadruk op vrouwelijke en/of niet-Westerse schrijvers en/of schrijvers uit de LHBTIQ+-hoek. Buskeda beschouwt de grote thema’s van het leven door nieuwe lenzen. 

Vanaf december 2022 tot en met eind 2023 behandelen we in totaal acht boeken, telkens in een programma van vier weken per boek. Elke week krijg je een leesopdracht via de mail en is er een tussentijdse Zoom-bespreking. Elk programma rond een boek wordt afgerond met een live ontmoeting tussen de schrijfster en de Buskeda-lezers in Boekhandel Van Piere in Eindhoven.

Eerder behandelden we al Last van Ellen Ombre, Ongekende Liefde van Vamba Sherif, Wormmaan van Mariken Heitman en Confrontaties van Simone Atangana Bekono. Na de zomervakantie verder met het zesde boek. Dat en de rest van de boeken en schrijvers maken we zo snel mogelijk bekend.

Voor deelname aan de leesclub hebben we twee verschillende opties:

  1. Read & join - online programma: video-introductie, meelezen, leesopdrachten en participeren in de Facebook-groep. €7,50 per editie. 

  2. Read & meet - online programma, aangevuld met gratis toegang tot live meeting met Q & A met de auteur bij Boekhandel Van Piere in Eindhoven. €12,50. 

Op 17 mei zijn we gestart met het vijfde boek in de serie, Hier komen wij vandaan van Leonieke Baerwaldt. Dit is het laatste boek dat we behandelen voor de zomervakantie. Na de zomervakantie gaan we weer verder, de schrijvers en boeken die we dan behandelen maken we zo snel mogelijk bekend.

 

Leonieke komt op woensdag 21 juni naar Boekhandel Van Piere (Eindhoven) om met het publiek te praten over haar bijzondere en juichend ontvangen debuut. Ook als je niet meeleest met Buskeda ben je natuurlijk van harte welkom. Bestel je ticket a €7,50 hier. Incl. een koffie en een signeersessie. Tot dan!

Leonieke Baerwaldt

Terugblik live meetup met Vamba Sherif
15 feb - Van Piere

Vast onderdeel van Buskeda: live meetup met de schrijver wiens boek we behandelen. Woensdag 15 februari ging Vamba Sherif in boekhandel Van Piere in gesprek met zijn lezers. En bleek wederom hoe bijzonder intiem en inspirerend zulke ontmoetingen kunnen zijn, zowel voor de lezers als voor de schrijver. We hebben het hele gesprek opgenomen, je kunt het hier terugkijken.

Een van de jongere deelnemers vertelde hoe Vamba's boek Ongekende Liefde haar voor het eerst in contact heeft gebracht met literatuur die raakt aan haar culturele afkomst. En de Eindhovense schrijver (en oud-vluchteling uit Sierra Leone) Abu Bakarr Mansaray vertelde Vamba Sherif woensdagavond dat hij nooit was gaan schrijven zonder de inspirerende ontmoeting die hij jaren geleden met hem had gehad. Abu Bakarr Mansaray debuteerde onlangs met zijn boek The Allegory of Zangola

Vamba vertelde over zijn autobiografische boek Ongekende Liefde, en hoe het schrijven hem als vluchteling het leven heeft gered. 'Schrijven was voor mij een manier om om te gaan met de moeilijke werkelijkheden in mijn leven. Als vluchteling, als asielzoeker, zie je vaak geen licht meer. Ik ben gaan schrijven, ik had een pen en genoeg papier. Mijn broer was in alles beter, een groot voorbeeld voor mij. Totdat de oorlog uitbrak in Liberia. Toen draaide alles om en werd hij afhankelijk van mij. Dat is niet te verklaren, dat is simpelweg geluk.'
Vamba en Gisele Buskeda Van Piere 15 feb-2023_edited.jpg

Powered by Boekhandel Van Piere en Watershed

JPEG CULTUUREINDHOVEN_LOGO_C_ZWART_RGB_72DPI.jpg
Logo VSBfonds-zwart-wit.jpeg
Nederlands-Letterenfonds-logo-RGB.jpg

© 2023 Stichting Watershed - A roof for writers.  

bottom of page